Carrito de compra: artículos - - Ver carrito »

Estrena, ses 3 fonts a IB·3 TV – Dijous 2 de juliol a les 23 h.

ses_3_fonts_0

Estrena del documental ses 3 fonts a IB·3 TV.Dijous 2 juliol a les 23h,
Coproducció de Fonart IB i IB3 TV.

ses 3 fonts té un doble recorregut: el físic, seguint el curs de l’aigua, i l’històric, repassant els avatars al llarg dels segles de tres fonts: la de la Vila, la den Baster i la de Mestre Pere. Tenim constància de les tres des de fa 800 anys. L’època de la dominació musulmana les fonts d’Ayn al Amîr (Font de la Vila), Canet (Font den Baster) i Xilvar (Font de Mestre Pere) ja rajaven, les seves síquies i construccions annexes constituïen una joia de l’enginyeria hidràulica i etnològica. Al llarg dels segles les tres han tengut un manteniment continuat i, el 2015, aquestes mateixes fonts continuen rajant, tant, que una part molt important del seu cabal arriba a les aixetes dels nostres habitatges a través de la gestió de l’empresa municipal d’aigües i clavegueram.

Entre 2005 i 2009 les tres fonts varen ser declarades Bé d’Interès Cultural pel Consell de Mallorca.

Les càmeres de ses 3 fonts, s’han elevat per damunt els ullals, han entrat dins canonades, túnels i aljubs i s’han submergit dins les síquies.

Tots els qui tenen a veure amb l’aprofitament de l’aigua de les tres fonts, tenen paraula al documental: tanders, Emaya, investigadors de sistemes hidràulics, pagesos, tècnics de patrimoni… Testimonis en primera persona per donar fe de plànols, mapes i arxius històrics.

Rafel M. Creus i Joan Bonet signen aquest documental que posa en relleu el nostre ric i tan desconegut patrimoni. La música és obra del mestre Jordi Savall.

La coproducció Fonart IB i IB·3 TV ha estat possible gràcies al suport d’Emaya, la Comunitat de Regants de la Síquia den Baster i els ajuntaments d’Esporles i Valldemossa.

Trailer del documental Ses 3 fonts